AktualnościBiologiaKLO - wiadomościKLO - Współpraca z uczelniami wyższymiKoło pasjonatów biologiiZ życia szkoły 2021/2022Z życia szkoły 2022/2023

Na zaproszenie PPNT Gdynia i Bio Laboratorium oraz Konsorcjum InnovaBio Pomorze w miniony piątek biolodzy z klasy 2MH wraz z wicedyrektorem wzięli udział w wykładzie popularno-naukowym w ramach realizowanego cyklu „Spotkanie z naukowcami” IX edycji projektu InnovaBio Pomorze

Wykład pt. „Mikrobiom: droga do długowieczności” wygłosiła Pani Profesor dr hab. Lidia Maria Piechowicz z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie jest kierownikiem Katedry Mikrobiologii oraz Zakładu Mikrobiologii Lekarskiej.

Jej działalność naukowo – badawcza skupia się w obszarze potencjału patogennego, lekooporności i epidemiologii zakażeń szczepami Staphylococcus aureus, izolowaniu bakteriofagów oraz ich charakterystyki pod katem potencjalnej przydatności w leczeniu.

Odwieczne poszukiwania eliksiru młodości i zdrowia prowadzą wprost do wniosku, że jest on w nas  jako produkty przemiany materii i odziaływań zasiedlających nasz organizm mikroorganizmów. Człowiek o wadze 75 kg ma ponad 2 kg drobnoustrojów bez których nie mógłby żyć. Masa  naszego mózgu to 1 kg, rezerwuar genów bakteryjnych w nas jest ponad 100 razy większym niż nasz własny ludzki genom. Mikrobiota determinuje nasze zdrowie i skłonności żywieniowe, a te oddziaływają zwrotnie na skład mikroflory jelitowej. Np. u osób otyłych dochodzi do istotnej zmiany mikrobioty jelit determinując dalszą skłonność do otyłości, a to przekłada się bezpośrednio na nasze zdrowie np. w postaci zagrożenia chorobami kardiologicznymi, cywilizacyjnymi , a w tym cukrzycą. Badania na zwierzętach (przeszczep mikrobioty) potwierdzają, iż osobniki przejmują cechy dawcy, tj. skłonność do otyłości lub nie.

Konkluzja jest oczywista – masz wpływ na swoją mikrobiotę, możesz kształtować poprzez styl życia i  odżywianie jej skład, a ona zwrotnie będzie oddziaływać na organizm. Zaburzenia w tym względzie utrwalają złe nawyki i prowadzą do utraty zdrowia. Zdrowy styl życia i właściwe odżywianie warunkują wsparcie mikroflory w utrzymywaniu nas w zdrowiu, ale … pamiętaj, że nieco żartobliwe powiedzonko – „częste mycie skraca życie” – nie jest zupełnie bez racji. Badania udowodniły, że już wczesny kontakt z drobnoustrojami ze środowiska (a nawet już w trakcie porodu) niesie ze sobą korzystny wpływ na kształtowanie się i rozwój układu odpornościowego. W krajach wysokorozwiniętych, gdzie higiena, a nawet utrzymywana „sterylność” warunków bytowych jest standardem, znacznie częściej dochodzi do chorób związanych z układem immunologicznym.

Zdrowy styl życia przekłada się wprost właściwy skład mikrobioty, a to nie tylko ochrona przed infekcjami, wspomaganie organizmu w suplementy i witaminy produkowane przez drobnoustroje, ale i ostatecznie kształtowanie naszej sylwetki, kondycji i zdrowia.